| |
| CHOLERA | | | Rodzaj: | BAKTERIA | | Rozsiewanie: | Aerozol, sabotaż (np. na zapasy wody lub żywności) | | Przenoszenie: | Nieistotna | | Zarażanie: | Niska | | Inkubacja: | 1-5 dni | | Czas trwania: | 1 i więcej tygodni | | Śmiertelność: | Umiarkowana do wysokiej | | Szczepionki: | Tak | | Leczenie: | Umiarkowanie efektywne | | Przeciwciała: | Nie | | Charakterystyka: | Cholera jest chorobą przebiegającą z gwałtownymi biegunkami wywołaną przez przecinkowca gramujemnego Vibrio cholera. Człowiek zaraża się tą chorobą poprzez spożycie zakażonej wody lub żywności. Przecinkowce cholery namnażają się w jelicie cienkim i wydzielają enterotoksynę, która wywołuje biegunkę i wymioty. Jako bojowy środek biologiczny cholera będzie najczęściej używana do zakażania ujęć wody. Mało prawdopodobne jest użycie w formie aerozolu. | | Objawy: | W początkowym okresie zakażenia dominuje biegunka, wymioty, zwykle bez gorączki i bólu brzucha. Stolec ma charakterystyczny wygląd - przypomina wodę po płukaniu ryżu i posiada swoisty, słodkawy zapach. Niepodjęcie leczenia prowadzi do zaostrzenia stanu pacjenta. W skrajnie poważnych przypadkach dojść może do śpiączki. | | Profilaktyka: | Zapobieganie polega głównie na ochronie ujęć wody i oczyszczaniu wody pitnej, a także izolacji chorych i nosicieli, myciu rąk i owoców oraz gotowaniu owoców morza. W Polsce dostępna już jest inaktywowana, doustna szczepionka przeciw cholerze o potwierdzonym profilu bezpieczeństwa, wysokim poziomie skuteczności i immunogenności. | |
| | <- Powrót |
|
|
|
|